söndag 16 januari 2011

Kräftsoppa

Ikväll tänkte jag fresta med en supergod soppa!

Den här kräftsoppan är alldeles krämig och len i smaken. Vi bjöd på den till förrätt på nyårsafton och till och med min make som inte alls gillar skaldjur i vanliga fall åt med rätt god aptit. Ett gott betyg om något. ;-) Att soppan är väldigt lättlagad är ju ingen nackdel det heller.


Ingredienser (4-8 port. beroende på om det är förrätt eller huvudrätt)
2 msk margarin
2 stora morötter
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 g kräftost (mjukost)
1 burk kräftstjärtar
2 dl crème fraiche
cayennepeppar
dill

Grovriv morötterna och fräs dem tillsammans med margarinet och vetemjölet i en kastrull. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna och låt det puttra en stund. Tillsätt kräftost, crème fraiche och dill och sjud på svag värme ytterligare en stund. Smaka av med cayennepeppar.

(Hit går bra att förbereda för att sen bara värma upp soppan vid serveringstillfället).

Hacka kräftstjärtarna grovt. Häll ner dem i soppan och låt allt bli varmt. (Önskas en slätare soppa så kör man bara några varv med mixerstaven innan man tillsätter kräftstjärtarna). Servera med ett gott bröd eller som jag gjorde med ost-och smördegsstänger.


2 kommentarer:

  1. I denna soppa kan du rekomendera någon annan krydda en cayennepeppar då jag är alärgisk mot det.

    /sara

    SvaraRadera
  2. Ta bara lite vanlig peppar istället. Det funkar säkert lika bra!

    SvaraRadera