lördag 15 januari 2011

Cheesecake med pepparkaka och choklad

På juldagen hade vi halva släkten här på julbord och då ville jag ha en efterätt som gick att förbereda i god tid innan. Rotade lite i gömmorna och hittade ett urklipp med det här receptet (som jag tror är Monika Ahlbergs från början). Tyckte det lät gott och värt ett försök. Pepparkaka och choklad kan ju inte bli fel till jul! Kakan blev mäktig men oh så god och jag kommer definitivt baka den fler gånger.

Ingredienser ( för 8-10 personer)
75 g smör
150 g pepparkakor
250 g vit choklad
75 g mörk choklad
400 g färskost av philadelphiatyp
1 dl kesella (10%)
1 dl socker
lingon att garnera med

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och mixa det med pepparkakorna i en matberedare till en smulig deg. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda bottnen i 8-10 minuter.
Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ta från värmen. Grovhacka den mörka chokladen.
Blanda färskost, kesella och socker. Tillsätt den smälta vita chokladen, lite i taget, under ständig omrörning. Blanda ner den finhackade chokladen.
Fyll formen och ställ den kallt i 4 timmar. Garnera med lingon runt kanten.

Kakan går även bra att frysa. Ta i så fall ut den ca 1 timme före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar